tom-car24.com.pl

Kaczka w czerwonym winie i powidłach • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Kaczka w czerwonym winie i powidłach

Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cebula - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
pomarańcza - 2 szt.
goździki - 5 szt.
liść laurowy - 6 szt.
wino czerwone - 250 ml
ząbek czosnku - 4 szt.
śliwka suszona - 30 g
masło - 150 g
pieprz biały - 1 szczypta
miód - 3 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
powidła śliwkowe - 50 g
seler - 1 szt.
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok jabłkowy - 200 ml
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
Folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Korzeń selera obierz, pokrój w kostkę 2 x 2 cm, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, zalej wodą i odstaw na czas przygotowywania kaczki.
2.PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY:
na korpus, piersi i uda.
3.Z KORPUSU POZOSTAŁEGO:
po dzieleniu kaczki gotujemy wywar.
4.SKÓRĘ NA PIERSIACH:
kaczki delikatnie nacinamy (tak, by nie przeciąć mięsa).
5.Z UD WYCINAMY:
kości (zostawiamy tylko jedną kość udową) i dodajemy je do wywaru.
6.KACZKĘ OD STRONY:
mięsa doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
7.PIERSI I UDA:
od strony skóry kładziemy na zimnej patelni, smażymy na niezbyt dużym ogniu.
8.KIEDY MIĘSO OD:
strony skóry zarumieni się, odwracamy je na drugą stronę.
9.MIĘSO PRZEKŁADAMY Z:
patelni do naczynia żeliwnego.
10.WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO SELERA:
odcedzamy, doprawiamy 2 ząbkami czosnku pokrojonego w plastry oraz 2 płaskimi łyżeczkami miodu, kilkoma gałązkami świeżego tymianku, niewielką ilością oleju, niewielką ilością przygotowanego masła, białym pieprzem, solą oraz niewielką ilością skórki z pomarańczy.
11.FOLIĘ ALUMINIOWĄ SKŁADAMY,:
nadając jej kształt kieszonki, wkładamy do niej zamarynowany seler, zamykamy szczelnie kieszonkę.
12.CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 180°C mniej więcej na 30 minut.
13.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyliśmy mięso kaczki, przekładamy cebulę pokrojoną w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki oraz liście laurowe i goździki.
14.CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY DO:
momentu zeszklenia.
15.NASTĘPNIE DODAJEMY 1:
łyżkę skórki startej z pomarańczy oraz 1 łyżeczkę miodu.
16.CHWILĘ PRZESMAŻAMY, NASTĘPNIE:
zawartość patelni przekładamy do naczynia, do którego wcześniej już przełożyliśmy mięso kaczki.
17.DODAJEMY KILKA POKROJONYCH:
suszonych śliwek oraz 2 łyżki powideł śliwkowych.
18.
POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.
19.FILETY Z POMARAŃCZY:
(niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) wraz z sokiem, pozostałą ilość masła, czerwone wino wytrawne oraz sok jabłkowy dodajemy do naczynia.
20.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY ŚWIEŻYM:
tymiankiem oraz niewielką ilością wcześniej przygotowanego wywaru z kaczki.
21.CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE:
gotujemy na wolnym ogniu minimum godzinę.
22.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu mięso kaczki wykładamy na talerz i na chwilę odstawiamy.
23.POZOSTAŁY W NACZYNIU:
sos doprawiamy białym pieprzem (jeśli jest taka potrzeba, możemy również dodać trochę więcej powideł), całość mieszamy, chwilkę redukujemy.
24.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sos ze śliwkami, cebulą oraz wszystkimi przyprawami, na sosie układamy kawałki kaczki, dookoła mięsa układamy kawałki selera oraz dekorujemy filetami z pomarańczy i tymiankiem.
Kaczka w czerwonym winie i powidłach

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

Folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Korzeń selera obierz, pokrój w kostkę 2 x 2 cm, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, zalej wodą i odstaw na czas przygotowywania kaczki.

2

PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY

na korpus, piersi i uda.

3

Z KORPUSU POZOSTAŁEGO

po dzieleniu kaczki gotujemy wywar.

4

SKÓRĘ NA PIERSIACH

kaczki delikatnie nacinamy (tak, by nie przeciąć mięsa).

5

Z UD WYCINAMY

kości (zostawiamy tylko jedną kość udową) i dodajemy je do wywaru.

6

KACZKĘ OD STRONY

mięsa doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.

7

PIERSI I UDA

od strony skóry kładziemy na zimnej patelni, smażymy na niezbyt dużym ogniu.

8

KIEDY MIĘSO OD

strony skóry zarumieni się, odwracamy je na drugą stronę.

9

MIĘSO PRZEKŁADAMY Z

patelni do naczynia żeliwnego.

10

WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO SELERA

odcedzamy, doprawiamy 2 ząbkami czosnku pokrojonego w plastry oraz 2 płaskimi łyżeczkami miodu, kilkoma gałązkami świeżego tymianku, niewielką ilością oleju, niewielką ilością przygotowanego masła, białym pieprzem, solą oraz niewielką ilością skórki z pomarańczy.

11

FOLIĘ ALUMINIOWĄ SKŁADAMY,

nadając jej kształt kieszonki, wkładamy do niej zamarynowany seler, zamykamy szczelnie kieszonkę.

12

CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do 180°C mniej więcej na 30 minut.

13

NA PATELNIĘ, NA

której smażyliśmy mięso kaczki, przekładamy cebulę pokrojoną w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki oraz liście laurowe i goździki.

14

CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY DO

momentu zeszklenia.

15

NASTĘPNIE DODAJEMY 1

łyżkę skórki startej z pomarańczy oraz 1 łyżeczkę miodu.

16

CHWILĘ PRZESMAŻAMY, NASTĘPNIE

zawartość patelni przekładamy do naczynia, do którego wcześniej już przełożyliśmy mięso kaczki.

17

DODAJEMY KILKA POKROJONYCH

suszonych śliwek oraz 2 łyżki powideł śliwkowych.

18

POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.

19

FILETY Z POMARAŃCZY

(niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) wraz z sokiem, pozostałą ilość masła, czerwone wino wytrawne oraz sok jabłkowy dodajemy do naczynia.

20

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY ŚWIEŻYM

tymiankiem oraz niewielką ilością wcześniej przygotowanego wywaru z kaczki.

21

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE

gotujemy na wolnym ogniu minimum godzinę.

22

PO UPŁYWIE TEGO

czasu mięso kaczki wykładamy na talerz i na chwilę odstawiamy.

23

POZOSTAŁY W NACZYNIU

sos doprawiamy białym pieprzem (jeśli jest taka potrzeba, możemy również dodać trochę więcej powideł), całość mieszamy, chwilkę redukujemy.

24

NA TALERZ WYKŁADAMY

sos ze śliwkami, cebulą oraz wszystkimi przyprawami, na sosie układamy kawałki kaczki, dookoła mięsa układamy kawałki selera oraz dekorujemy filetami z pomarańczy i tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8398 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2099,5 kcal

🥑

Tłuszcz

183,9 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

48,9 g

💪

Białko

48,9 g

Podobne przepisy