tom-car24.com.pl

Czekoladowe jajko z niespodzianką • przepis • składniki • przygotowanie

Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Czekoladowe jajko z niespodzianką

Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 20 g
jajko - 2 szt.
wanilia - 3 g
woda - 20 ml
śmietana 30% - 200 ml
czekolada biała - 300 g
cytryna - 1 szt.
brzoskwinia w syropie - 150 g
likier ajerkoniak - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWE SKORUPKI:
Czekoladę rozpuszczamy itemperujemy. Przelewamy do foremek w kształcie jajka i dokładnie rozprowadzamy czekoladę, aby skorupki miały taką samą grubość. Wkładamy do lodówki.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MUSU WANILIOWEGO:
Wodę z cukrem i nasionkami laski wanilii zagotowujemy. Żółtka wbijamy do garnka lub miski, w której będziemy je ubijać na parze. Do żółtek dodajemy syrop cukrowy i mieszamy. Ubijamy na parze aż do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z pary i dodajemy pokruszoną czekoladę, ponownie ubijamy całość nad parą. Odstawiamy do przestudzenia i łączymy z ubitą śmietanką. Mus wkładamy do lodówki.
3.MIKSUJEMY SOS BRZOSKWINIOWY:
Brzoskwinie miksujemy z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i likierem jajecznym. W czekoladowych skorupkach robimy dziurki i umieszczamy je w kieliszkach do jajek. Mus waniliowy przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy go do czekoladowych skorupek. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, na kilka minut przed wyjęciem możemy je przełożyć do zamrażalki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i umieszczamy w nim sos brzoskwiniowy. Szprycujemy sos do skorupek z musem waniliowym.
Czekoladowe jajko z niespodzianką

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWE SKORUPKI

Czekoladę rozpuszczamy itemperujemy. Przelewamy do foremek w kształcie jajka i dokładnie rozprowadzamy czekoladę, aby skorupki miały taką samą grubość. Wkładamy do lodówki.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MUSU WANILIOWEGO

Wodę z cukrem i nasionkami laski wanilii zagotowujemy. Żółtka wbijamy do garnka lub miski, w której będziemy je ubijać na parze. Do żółtek dodajemy syrop cukrowy i mieszamy. Ubijamy na parze aż do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z pary i dodajemy pokruszoną czekoladę, ponownie ubijamy całość nad parą. Odstawiamy do przestudzenia i łączymy z ubitą śmietanką. Mus wkładamy do lodówki.

3

MIKSUJEMY SOS BRZOSKWINIOWY

Brzoskwinie miksujemy z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i likierem jajecznym. W czekoladowych skorupkach robimy dziurki i umieszczamy je w kieliszkach do jajek. Mus waniliowy przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy go do czekoladowych skorupek. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, na kilka minut przed wyjęciem możemy je przełożyć do zamrażalki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i umieszczamy w nim sos brzoskwiniowy. Szprycujemy sos do skorupek z musem waniliowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2930 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

293 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Czekoladowe jajko z niespodzianką - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl