Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KACZKĘ
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
FASZERUJEMY KACZKĘ
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5800,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
966,7 kcal
Tłuszcz
65,4 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!