tom-car24.com.pl

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie

Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami

Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek - 8 g
masło - 50 g
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
pomarańcza - 2 szt.
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 100 g
musztarda dijon - 2 łyżeczki
kaczka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KACZKĘ:
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
2.KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE:
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3.FASZERUJEMY KACZKĘ:
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KACZKĘ

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

2

KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE

Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3

FASZERUJEMY KACZKĘ

Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5800,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

966,7 kcal

🥑

Tłuszcz

65,4 g

🌾

Węglowodany

34 g

🥬

Błonnik

20,4 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy