tom-car24.com.pl

Piernik staropolski • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Piernik staropolski

Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 50 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 4 szt.
kakao - 15 g
mąka pszenna tortowa - 80 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mąka żytnia - 60 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 40 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
kardamon, mielony - 3 szczypty
czekolada mleczna - 100 g
masło - 20 g
orzech włoski - 100 g
marcepan - 400 g
śmietana 30% - 100 ml
czekolada deserowa - 100 g
miód - 50 g
powidła śliwkowe - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło oraz miód. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z masła, miodu i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
2.PIECZEMY PIERNIK:
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się dobrze upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZEKŁADAMY PIERNIK:
Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i obkładamy nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady. Wsypujemy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy.
Piernik staropolski

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło oraz miód. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z masła, miodu i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

2

PIECZEMY PIERNIK

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się dobrze upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZEKŁADAMY PIERNIK

Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i obkładamy nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady. Wsypujemy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8124 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

46 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Piernik staropolski - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl