tom-car24.com.pl

Kanapka z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Kanapka z burakiem

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka ziemniaczana z ziarnami - 4 szt.
serek wiejski - 350 g
cytryna - 0,5 szt.
burak - 2 szt.
rukola - 1 garść
pesto zielone - 4 łyżki
masło - 60 g
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BURAKI:
Buraki myjemy i wkładamy do rondelka. Wlewamy do niego ok. 700 ml wody (tak, aby przykryć buraki w całości). Ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy trochę więcej niż ½ łyżeczki soli. Gotujemy buraki do miękkości i odlewamy wodę. Studzimy je. Buraki można też upiec zawinięte w folię aluminiową przy okazji pieczenia innego dania (przez godzinę w 200 °C).
2.OBIERAMY BURAKI:
Zakładamy rękawiczki. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry.
3.PRZYGOTOWUJEMY SEREK:
Do miseczki przekładamy serek wiejski. Myjemy cytrynę i ścieramy z niej skórkę wprost do serka. Dodajemy resztę soli i pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i lekko rozgniatamy widelcem, aby masa stała się bardziej kremowa i mniej wodnista.
4.SMARUJEMY BUŁKI SERKIEM:
Bułki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę serkiem.
5.DODAJEMY PESTO:
Na dolną połówkę bułek kładziemy po łyżce pesto i lekko rozsmarowujemy.
6.DODAJEMY RUKOLĘ:
Na pesto układamy umytą i osuszoną rukolę.
7.SKŁADAMY KANAPKI:
Na sam koniec dodajemy pokrojonego buraka i nakrywamy bułkę wierzchnią połówką. Pyszne kanapki z burakiem są gotowe!
Kanapka z burakiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BURAKI

Buraki myjemy i wkładamy do rondelka. Wlewamy do niego ok. 700 ml wody (tak, aby przykryć buraki w całości). Ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy trochę więcej niż ½ łyżeczki soli. Gotujemy buraki do miękkości i odlewamy wodę. Studzimy je. Buraki można też upiec zawinięte w folię aluminiową przy okazji pieczenia innego dania (przez godzinę w 200 °C).

2

OBIERAMY BURAKI

Zakładamy rękawiczki. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry.

3

PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Do miseczki przekładamy serek wiejski. Myjemy cytrynę i ścieramy z niej skórkę wprost do serka. Dodajemy resztę soli i pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i lekko rozgniatamy widelcem, aby masa stała się bardziej kremowa i mniej wodnista.

4

SMARUJEMY BUŁKI SERKIEM

Bułki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę serkiem.

5

DODAJEMY PESTO

Na dolną połówkę bułek kładziemy po łyżce pesto i lekko rozsmarowujemy.

6

DODAJEMY RUKOLĘ

Na pesto układamy umytą i osuszoną rukolę.

7

SKŁADAMY KANAPKI

Na sam koniec dodajemy pokrojonego buraka i nakrywamy bułkę wierzchnią połówką. Pyszne kanapki z burakiem są gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1810,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

603,5 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

73,8 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy