tom-car24.com.pl

Karp pieczony w ziołowej panierce • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!

Karp pieczony w ziołowej panierce

Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
natka pietruszki - 20 g
płatki owsiane - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżka
żurawina suszona - 1 łyżka
karp filet - 400 g
mąka pszenna - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA:
Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.
3.PANIERUJEMY KARPIA:
Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.
4.PIECZEMY KARPIA:
Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
5.PODAJEMY KARPIA:
Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.
Karp pieczony w ziołowej panierce

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA

Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.

3

PANIERUJEMY KARPIA

Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.

4

PIECZEMY KARPIA

Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.

5

PODAJEMY KARPIA

Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1048,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

25,3 g

🥬

Błonnik

56,3 g

💪

Białko

56,3 g

Podobne przepisy

Karp pieczony w ziołowej panierce - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl