tom-car24.com.pl

Szybkie ciasto dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Szybkie ciasto dyniowe

Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 75 g
cynamon - 1 łyżeczka
mąka razowa - 170 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
dynia - 250 g
jajko - 2 szt.
olej - 110 ml
czekolada gorzka - 50 g
mieszanka orzechów - 30 g
orzech włoski - 30 g
migdały płatki - 30 g
żurawina suszona - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Suche składniki ciasta mieszamy w misce.
2.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.
3.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA:
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.
4.PIECZEMY CIASTO:
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Szybkie ciasto dyniowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki ciasta mieszamy w misce.

2

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.

3

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.

4

PIECZEMY CIASTO

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2870,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

179,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

18,7 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy