tom-car24.com.pl

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami

Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kasza pęczak - 100 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
wino białe - 125 ml
krewetki - 250 g
szparagi zielone - 12 szt.
groszek cukrowy - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 2 łyżki
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA I PĘCZAK:
Drobno posiekane szalotki, chili i czosnek podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy pęczak. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut.
2.GOTUJEMY KASZOTTO:
Dolewamy wino i dusimy tak długo, aż alkohol odparuje. Dodajemy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Krewetki obieramy, oczyszczamy i dodajemy do potrawy razem z główkami szparagów i groszkiem cukrowym. Przykrywamy ponownie i gotujemy jeszcze kilka minut, aż krewetki staną się różowe, a szparagi chrupiące.
4.PODAJEMY KASZOTTO:
Tuż przed podaniem dodajemy świeże zioła. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach oraz grana padano.
Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA I PĘCZAK

Drobno posiekane szalotki, chili i czosnek podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy pęczak. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut.

2

GOTUJEMY KASZOTTO

Dolewamy wino i dusimy tak długo, aż alkohol odparuje. Dodajemy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Krewetki obieramy, oczyszczamy i dodajemy do potrawy razem z główkami szparagów i groszkiem cukrowym. Przykrywamy ponownie i gotujemy jeszcze kilka minut, aż krewetki staną się różowe, a szparagi chrupiące.

4

PODAJEMY KASZOTTO

Tuż przed podaniem dodajemy świeże zioła. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach oraz grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

975,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

243,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl