Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku • przepis • składniki • przygotowanie
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PŁUCZEMY RYŻ
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda po jego płukaniu będzie czysta. Przekładamy do miski i zalewamy czystą, zimną wodą w proporcji 1:1. Odstawiamy na ok. 30 minut.
GOTUJEMY RYŻ
Ryż odcedzamy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą – filtrowaną lub mineralną. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
SMAŻYMY KIMCHI
Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy liście kimchi pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i redukujemy płyn.
BLANSZUJEMY I HARTUJEMY SZPINAK
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy szpinak, blanszujemy ok. 30 sekund, odcedzamy na sicie i szybko przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KOREAŃSKI SZPINAK
W misce łączymy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i prażony sezam.
SMAŻYMY MORTADELĘ
Mortadelę kroimy w grube plastry. Jajko roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą. Do osobnej miski przesypujemy mąkę.
SKŁADAMY DOSIRAK
Ugotowany ryż przekładamy do pudełka dosirak. By nie lepił się do dłoni, zwilżamy je. Obok ryżu układamy usmażone kimchi, koreański szpinak i smażoną mortadelę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2388,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1194,0 kcal
Tłuszcz
58,0 g
Węglowodany
130,9 g
Błonnik
36,7 g
Białko
36,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!

Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!