Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów • przepis • składniki • przygotowanie
Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY ZE SOBĄ SUCHE SKŁADNIKI
Do większej miski dodajemy zmielone siemię, ziarna słonecznika oraz ziarna siemienia lnianego, sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy ciepłą wodę i roztrzepujemy wszystko trzepaczką na puszystą masę.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Powoli wlewamy ubite jajka do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i znowu mieszamy. Pozostawiamy ciasto na 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
FORMUJEMY BOCHENEK
Przelewamy ciasto do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia,a potem posypujemy go pestkami dyni i sezamem.
PIECZEMY CHLEB
Wsuwamy naczynie z chlebem do pieca i pieczemy przez 35-40 minut, a potem studzimy chleb poza piecem przez co najmniej 1,5 godziny. Chleb jest gotowy do jedzenia, gdy całkiem wystygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2295,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,9 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
10 g
Błonnik
7,6 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.

Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.