tom-car24.com.pl

Kwaśnica — przepis na góralską zupę • przepis • składniki • przygotowanie

Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Kwaśnica — przepis na góralską zupę

Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 3,5 l
ziemniak - 700 g
żeberka wieprzowe,świeże - 500 g
mięso wieprzowe żeberka wędzone - 500 g
boczek wędzony - 400 g
kapusta kiszona - 500 g
marchew - 1 szt.
grzyby suszone - 3 szt.
czosnek główka - 4 ząbki
sól - 2,5 łyżeczki
majeranek - 2 łyżeczki
liść laurowy - 4 szt.
kminek - 1 szczypta
ziele angielskie - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Świeże żeberka płuczemy i dzielimy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (2,5 l). Solimy 2 łyżeczkami i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie ok. 15 minut zbieramy łyżką szumowiny i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy przez kolejne 30 minut pod przykryciem.
2.DODAJEMY KOLEJNE PARTIE MIĘSA:
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Wędzone żeberka dzielimy na mniejsze porcje i także wrzucamy do wywaru.
3.DOPRAWIAMY WYWAR I DODAJEMY MARCHEW:
Do garnka wrzucamy pieprz, kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Czosnek obieramy z łupinek i także wrzucamy do zupy. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do garnka. Dodajemy także suszone grzyby. Gotujemy przez kolejne 20 minut.
4.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do mniejszego garnka. Zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez ok. 20 minut.
5.DODAJEMY KAPUSTĘ DO WYWARU:
Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i drobno siekamy. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.
6.DODAJEMY ZIEMNIAKI MAJERANEK:
Zupę doprawiamy majerankiem i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania wyławiamy ziele oraz liście laurowe, dodajemy ziemniaki i gotowe!
Kwaśnica — przepis na góralską zupę

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Świeże żeberka płuczemy i dzielimy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (2,5 l). Solimy 2 łyżeczkami i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie ok. 15 minut zbieramy łyżką szumowiny i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy przez kolejne 30 minut pod przykryciem.

2

DODAJEMY KOLEJNE PARTIE MIĘSA

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Wędzone żeberka dzielimy na mniejsze porcje i także wrzucamy do wywaru.

3

DOPRAWIAMY WYWAR I DODAJEMY MARCHEW

Do garnka wrzucamy pieprz, kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Czosnek obieramy z łupinek i także wrzucamy do zupy. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do garnka. Dodajemy także suszone grzyby. Gotujemy przez kolejne 20 minut.

4

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do mniejszego garnka. Zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez ok. 20 minut.

5

DODAJEMY KAPUSTĘ DO WYWARU

Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i drobno siekamy. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.

6

DODAJEMY ZIEMNIAKI MAJERANEK

Zupę doprawiamy majerankiem i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania wyławiamy ziele oraz liście laurowe, dodajemy ziemniaki i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5146,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1286,6 kcal

🥑

Tłuszcz

90,2 g

🌾

Węglowodany

44,6 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

70,8 g

Podobne przepisy