tom-car24.com.pl

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem

Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 0,5 kg
woda - 200 ml
cukier - 50 g
imbir świeży - 1 łyżeczka
pomarańcza - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE:
Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.
3.MIESZAMY KONFITURĘ:
Konfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 32

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE

Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.

3

MIESZAMY KONFITURĘ

Konfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1357 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

42,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

10,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy