Tarta szpinakowo-borówkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
blender sitko formę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) Ciasto szpinakowe Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy. Żel Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie. Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3122,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,3 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
55,0 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!