Kopytka gryczane z delikatnym bolognese • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
ZIEMNIAKI: obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę.
KASZĘ GRYCZANĄ ZMIEL
w rozdrabniaczu lub blenderze na gładką mączkę.
PRZYGOTUJ PRASKĘ DO
ziemniaków rozdrabniacz lub blender Sos 2 ząbki czosnku siekamy.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
ostrą paprykę pepperoni, suszone oregano i tymianek.
DO ZESZKLONYCH WARZYW
dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO
chwile mieszając.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem.
DODAJEMY MASŁO I
białe wino. GOTUJEMY.
DODAJEMY KAWAŁKI SERA
gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. NASTĘPNIE SOS ZDEJMUJEMY: z ognia.
KOPYTKA DO UGOTOWANYCH
i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz drobno posiekany szpinak z bazylią.
DODAJEMY OKOŁO 4
łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem.
DOKŁADNIE WYRABIAMY DO
uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki.
CIASTO OPRÓSZAMY MĄKAMI,
formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków.
Z KAŻDEGO Z
nich formujemy cienki wałek.
KAŻDY WAŁEK POSYPUJEMY
odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki.
W DUŻYM GARNKU
zagotowujemy wodę z solą.
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
wody wrzucamy kopytka.
GOTUJEMY OKOŁO 1
minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody.
UGOTOWANE KOPYTKA WYKŁADAMY
na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
NA MAŁEJ PATELNI
podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła.
NASTĘPNIE DO PODSMAŻONEGO
szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy.
NA PATELNIĘ DAJEMY
odrobinę sosu i podsmażamy.
KOPYTKA ZE SZPINAKIEM
i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą pokruszoną na mniejsze kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3331,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
832,8 kcal
Tłuszcz
46,3 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
28,6 g
Białko
28,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grahamka z kolorowym twarożkiem
Przepis na kolorową grahamkę z twarożkiem z kolorowymi pomidorami znajdziesz w Kuchni Lidla.

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.