Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SIEKAMY MIĘTĘ
i tymianek. KROIMY BARDZO DROBNO: czosnek.
ŚWIEŻE ZIOŁA I
czosnek siekamy i mieszamy z oliwą, solą i pieprzem.
DODAJEMY SUSZONY
rozmaryn. MIESZAMY.
NACIERAMY DOKŁADNIE KOTLECIKI
marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
OBIERAMY ZIEMNIAKI.
GOTUJEMY, ABY BYŁY
lekko miękkie. STUDZIMY.
UGOTOWANE I CIEPŁE
ziemniaki kroimy w paski o szer. OK 1: cm.
WRZUCAMY NA ROZGRZANĄ
patelnię, podsmażamy.
SMAŻYMY KOTLECIKI 4
minuty z każdej strony tak, aby mięso ładnie się zarumieniło.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z pieczonymi ziemniaczkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1448,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362,1 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
1,5 g
Błonnik
16,5 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto cytrynowe
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!

Babka jogurtowa
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!