Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY ZACZYN
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i żytnią. Na środku robimy zagłębienie. Drożdże utarte z 2 łyżkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i wlewamy całość w zagłębienie. Odrobinę mąki mieszamy z płynem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 5 x 5 mm. Na suchą patelnię wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Owoce przecedzamy na sicie tak, aby sok ściekł na czystą patelnię, na której układamy połówki śliwek pozbawionych pestek. Śliwki karmelizujemy z obu stron. Na końcu śliwki oprószamy cynamonem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
NAKŁADAMY GRUSZKI I ŚLIWKĘ NA BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki. Wykładamy na deskę oprószoną mąką, dzielimy na 10 równych części, z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (między bułeczkami robimy dość duże odstępy). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy karmelizowaną gruszkę, następnie na środku układamy śliwkę (tak aby miejsce po pestce było u góry). W miejsce pestki ponownie wkładamy trochę skarmelizowanej gruszki. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, wstawiamy blachy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy ok. 10–12 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3467 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346,7 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
64,8 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos do ravioli
Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Kruche zajączki maślane
Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Paweł Małecki przygotował coś w sam raz dla Ciebie! Kruche zajączki o wyczuwalnym maślanym smaku i z cukrem trzcinowym!

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!