tom-car24.com.pl

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty

Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
groszek, mrożony - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
Kotlety jagnięce - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE Z CYTRYNY:
ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki soku.
2.ŁĄCZYMY Z POSIEKANYM:
czosnkiem i 1 łyżką oliwy, całość mieszamy.
3.GOTOWĄ MIESZANKĄ NACIERAMY:
dno dużego naczynia (powinno pomieścić wszystkie kotlety w jednej warstwie).
4.MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY:
i przekładamy do posmarowanego naczynia i odstawiamy na 5 minut.
5.PO TYM CZASIE:
odwracamy kotlety na drugą stronę i ponownie odstawiamy na 5 minut.
6.ROZMROŻONY GROSZEK WYSYPUJEMY:
na czysty bawełniany ręcznik i delikatnie go osuszamy.
7.PRZESYPUJEMY GO DO:
miski, mieszamy z pozostałą oliwą oraz listkami mięty.
8.
PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM.
9.DODAJEMY POKRUSZONY SER:
feta i w razie potrzeby odrobinę soli.
10.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO:
220 stopni C (góra-dół).
11.KOTLECIKI POSYPUJEMY SOLĄ:
i układamy bezpośrednio na ruszcie, na środkowej półce piekarnika.
12.PO OKOŁO 5:
minutach kotleciki będą lekko brązowe i krwiste w środku.
13.JEŚLI LUBIMY MIĘSO:
bardziej wypieczone, trzymamy je w piekarniku nieco dłużej.
14.JAK PODAWAĆ KOTLECIKI:
przekładamy na talerz, podajemy z sałatką z groszku i mięty.
Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE Z CYTRYNY

ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki soku.

2

ŁĄCZYMY Z POSIEKANYM

czosnkiem i 1 łyżką oliwy, całość mieszamy.

3

GOTOWĄ MIESZANKĄ NACIERAMY

dno dużego naczynia (powinno pomieścić wszystkie kotlety w jednej warstwie).

4

MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY

i przekładamy do posmarowanego naczynia i odstawiamy na 5 minut.

5

PO TYM CZASIE

odwracamy kotlety na drugą stronę i ponownie odstawiamy na 5 minut.

6

ROZMROŻONY GROSZEK WYSYPUJEMY

na czysty bawełniany ręcznik i delikatnie go osuszamy.

7

PRZESYPUJEMY GO DO

miski, mieszamy z pozostałą oliwą oraz listkami mięty.

8

PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM.

9

DODAJEMY POKRUSZONY SER

feta i w razie potrzeby odrobinę soli.

10

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO

220 stopni C (góra-dół).

11

KOTLECIKI POSYPUJEMY SOLĄ

i układamy bezpośrednio na ruszcie, na środkowej półce piekarnika.

12

PO OKOŁO 5

minutach kotleciki będą lekko brązowe i krwiste w środku.

13

JEŚLI LUBIMY MIĘSO

bardziej wypieczone, trzymamy je w piekarniku nieco dłużej.

14

JAK PODAWAĆ KOTLECIKI

przekładamy na talerz, podajemy z sałatką z groszku i mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3376,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

844,2 kcal

🥑

Tłuszcz

66,8 g

🌾

Węglowodany

17,4 g

🥬

Błonnik

41,7 g

💪

Białko

41,7 g

Podobne przepisy