Kotlety jajeczne z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY PIECZARKI
Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
PODAJEMY KOTLETY
Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2275,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
568,9 kcal
Tłuszcz
38,4 g
Węglowodany
36,6 g
Błonnik
19 g
Białko
19 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.