Krem z botwinki • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Na rozgrzane dno garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w talarki por. Całość smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Do warzyw dodajemy posiekaną drobno botwinkę i wszystko ponownie smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY BULION
Składniki zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Umieszczamy śmietanę w osobnej misce i hartujemy ją. Dodajemy do niej chrzan oraz wlewamy chochlę zupy i cały czas mieszając, łączymy składniki. Wyłączamy ogień i całość przelewamy do garnka z kremem, cały czas mieszając.
PODAJEMY DANIE
Krem podajemy oprószony świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
980,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
245,2 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
23,7 g
Błonnik
2,6 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Smoothie bowl z mango i bananów
Smoothie bowl z mango i bananów to przepis na pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które przygotujesz w 5 minut! Dodaj swoje ulubione owoce i rozsmakuj się na dzień dobry!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!