tom-car24.com.pl

Najlepsze minipączki • przepis • składniki • przygotowanie

Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Najlepsze minipączki

Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 40 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
masło - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
serek homogenizowany waniliowy - 200 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
spirytus - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 1 l
cukier puder - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.
3.WYKRAWAMY MAŁE PĄCZKI:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.
4.SMAŻYMY PĄCZKI:
Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.
Najlepsze minipączki

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.

3

WYKRAWAMY MAŁE PĄCZKI

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.

4

SMAŻYMY PĄCZKI

Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2251,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

225,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

29,1 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Najlepsze minipączki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl