Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Razem z porem kroimy je w talarki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rozgrzanego rondla wlewamy oliwę. Przesmażamy warzywa.
GOTUJEMY WYWAR
Dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
GOTUJEMY BÓB
Bób płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól i koperek. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Jeśli bób jest starszy, wydłużamy czas gotowania do 10 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą oraz lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy i obieramy.
SMAŻYMY BÓB I GROSZEK
Na dno garnka wlewamy oliwę. Przesmażamy pokrojony w talarki por przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Wrzucamy bób i groszek i smażymy kolejną minutę.
GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE
Warzywa zalewamy odcedzonym wywarem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rukolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2717,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
679,5 kcal
Tłuszcz
12,3 g
Węglowodany
106 g
Błonnik
37,1 g
Białko
44,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Zamień jogurt naturalny w pyszne lody z owocami leśnymi. To prosty i szybki sposób na deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!