tom-car24.com.pl

Krewetki w czerwonym curry • przepis • składniki • przygotowanie

Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Krewetki w czerwonym curry

Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

krewetki - 1 kg
bakłażan - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
czerwona pasta curry - 1 łyżka
imbir świeży - 5 g
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
masło - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 200 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 4 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
KREWETKI Krewetki obieramy, myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy.
2.MARYNUJEMY W SOLI:
i pieprzu, następnie smażymy na oliwie na różowy kolor, tak by krewetki były w środku jeszcze surowe.
3.CZERWONE CURRY BAKŁAŻAN:
kroimy w plastry o grubości 1,5 cm.
4.PLASTRY BAKŁAŻANA MARYNUJEMY:
w oliwie z oliwek, przkładamy na patelnię i smażymy z każdej strony na brązowy kolor.
5.NASTĘPNIE KAŻDY PLASTER:
bakłażana kroimy na 4 części.
6.PASTĘ CURRY PRZESMAŻAMY:
na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą.
7.DODAJEMY POMIDORY PELATI:
i zagotowujemy.
8.DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE,:
skórkę z limonki i starty imbir.
9.CHWILĘ GOTUJEMY, NASTĘPNIE:
doprawiamy solą i pieprzem.
10.DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ,:
gotujemy przez mniej więcej 5 minut, aż sos zgęstnieje.
11.NA KOŃCU DO:
sosu dodajemy krewetki, chwilę podgrzewamy.
12.PODAJEMY Z:
bakłażanem.
Krewetki w czerwonym curry

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

KREWETKI Krewetki obieramy, myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy.

2

MARYNUJEMY W SOLI

i pieprzu, następnie smażymy na oliwie na różowy kolor, tak by krewetki były w środku jeszcze surowe.

3

CZERWONE CURRY BAKŁAŻAN

kroimy w plastry o grubości 1,5 cm.

4

PLASTRY BAKŁAŻANA MARYNUJEMY

w oliwie z oliwek, przkładamy na patelnię i smażymy z każdej strony na brązowy kolor.

5

NASTĘPNIE KAŻDY PLASTER

bakłażana kroimy na 4 części.

6

PASTĘ CURRY PRZESMAŻAMY

na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą.

7

DODAJEMY POMIDORY PELATI

i zagotowujemy.

8

DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE,

skórkę z limonki i starty imbir.

9

CHWILĘ GOTUJEMY, NASTĘPNIE

doprawiamy solą i pieprzem.

10

DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ,

gotujemy przez mniej więcej 5 minut, aż sos zgęstnieje.

11

NA KOŃCU DO

sosu dodajemy krewetki, chwilę podgrzewamy.

12

PODAJEMY Z

bakłażanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

687,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

171,8 kcal

🥑

Tłuszcz

13,2 g

🌾

Węglowodany

13,0 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy

Krewetki w czerwonym curry - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl