tom-car24.com.pl

Ogórki kanapkowe z kurkumą • przepis • składniki • przygotowanie

Ogórki kanapkowe z kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników nieoczywistych w smaku pikli. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także czosnek, imbir i inne aromatyczne dodatki, które sprawią, że ogórki zachwycą Ciebie i domowników. Nie czekaj, spróbuj ich już dziś i odkryj nowe oblicze tradycyjnych przetworów!

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Ogórki kanapkowe z kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników nieoczywistych w smaku pikli. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także czosnek, imbir i inne aromatyczne dodatki, które sprawią, że ogórki zachwycą Ciebie i domowników. Nie czekaj, spróbuj ich już dziś i odkryj nowe oblicze tradycyjnych przetworów!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 2,2 l
ocet - 270 ml
cukier - 350 g
sól - 22 g
kurkuma - 2 łyżeczki
gorczyca - 1 łyżeczka
ogórek gruntowy - 3 kg
ząbek czosnku - 4 szt.
cebula - 1 szt.
imbir świeży - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ:
Do mniejszego garnka dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy ocet i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i ustawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie odkładamy zalewę, by wystygła.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obieramy. Ogórki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Imbir obieramy ze skórki. Potem kroimy cebulę w pióra, ogórki w plastry. Imbir kroimy obieraczką na długie paski.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI W SŁOIKACH:
Do wyparzonych i czystych słoików wkładamy cebulę oraz imbir. Czosnek obieramy i kroimy w plastry i również dodajemy do słoików. Na koniec wkładamy też ogórki.
4.ZALEWAMY SŁOIKI:
Przelewamy marynatę do słoików ze wszystkimi składnikami, tak aby sięgała do zakrętek (zostawiamy ok. 1 cm wolnej przestrzeni). Zakręcamy mocno słoiki.
5.PASTERYZUJEMY SŁOIKI:
Duży garnek wyścielamy ścierką, a następnie układamy na niej słoiki. Zalewamy wszystko zimną wodą (1 l) i gotujemy przez 20 minut. Następnie wyciągamy słoiki z garnka i dokręcamy zakrętki. Następnie stawiamy do góry dnem i studzimy.
Ogórki kanapkowe z kurkumą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ

Do mniejszego garnka dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy ocet i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i ustawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie odkładamy zalewę, by wystygła.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obieramy. Ogórki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Imbir obieramy ze skórki. Potem kroimy cebulę w pióra, ogórki w plastry. Imbir kroimy obieraczką na długie paski.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI W SŁOIKACH

Do wyparzonych i czystych słoików wkładamy cebulę oraz imbir. Czosnek obieramy i kroimy w plastry i również dodajemy do słoików. Na koniec wkładamy też ogórki.

4

ZALEWAMY SŁOIKI

Przelewamy marynatę do słoików ze wszystkimi składnikami, tak aby sięgała do zakrętek (zostawiamy ok. 1 cm wolnej przestrzeni). Zakręcamy mocno słoiki.

5

PASTERYZUJEMY SŁOIKI

Duży garnek wyścielamy ścierką, a następnie układamy na niej słoiki. Zalewamy wszystko zimną wodą (1 l) i gotujemy przez 20 minut. Następnie wyciągamy słoiki z garnka i dokręcamy zakrętki. Następnie stawiamy do góry dnem i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1960 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

64 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy