Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej. • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ OBIERACZKĘ DO
warzyw tarkę Przygotowanie Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
CZOSNEK KROIMY W
plasterki, imbir ścieramy na tarce, 2 papryczki chilli pozbawiamy ziarenek i kroimy w drobną kostkę.
CUKINIĘ KROIMY WE
wstążki z pomocą obieraczki do warzyw.
PASKI CUKINII KRÓTKO
obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
ODSĄCZAMY NA RĘCZNIKU
papierowym.
DO USMAŻONEJ CEBULI
dodajemy czosnek, imbir, papryczkę i przyprawy.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY 1
min.
WRZUCAMY KREWETKI, ZWIĘKSZAMY
ogień.
SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ
3 min.
WLEWAMY MLECZKO
kokosowe.
CZEKAMY, AŻ CAŁA
potrawa zacznie wrzeć.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy paski cukinii, delikatnie mieszamy.
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
do miseczek.
POSYPUJEMY POSIEKANĄ
kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1231,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,7 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
40,8 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.

Naan pizza w stylu azjatyckim
Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Pumpkin spice latte
Klasyk wśród napojów pachnących jesienią, czyli dyniowe latte. Poświęć kilka chwil i ciesz się kawą jak z kawiarni we własnym domu.

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!