Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY DIP CHRZANOWY
Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1207,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,8 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
28,4 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Jackfruit w sosie teriyaki
Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!