tom-car24.com.pl

Kuleczki tiramisu z kremem kawowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kuleczki tiramisu, czyli zdekonstruowane tiramisu w zupełnie nowej i wygodnej do podania formie. Skuś się na ten przysmak we włoskim stylu i zaskocz bliskich ciekawym deserem.

Kuleczki tiramisu z kremem kawowym

Kuleczki tiramisu, czyli zdekonstruowane tiramisu w zupełnie nowej i wygodnej do podania formie. Skuś się na ten przysmak we włoskim stylu i zaskocz bliskich ciekawym deserem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biszkopty savoiardi - 100 g
likier amaretto - 25 ml
kakao -
ser mascarpone - 150 g
śmietanka 30% - 200 ml
cukier puder - 2 łyżeczki
espresso - 35 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KULECZKI TIRAMISU:
Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki i zalewamy espresso i amaretto. Następnie do składników dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość ugniatamy, aż powstanie dość gładka masa, i odstawiamy na kilka minut.
2.FORMUJEMY KULECZKI TIRAMISU:
Kakao przesiewamy przez sitko. Masę biszkoptową dzielimy na 9 równych części i formujemy z nich kuleczki. Następnie obtaczamy je w kakao i odkładamy na chwilę do zamrażarki.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM KAWOWY:
Mascarpone i śmietankę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy espresso i mieszamy do połączenia składników.
4.PODAJEMY DESER:
Krem przekładamy do miseczki i podajemy z kuleczkami tiramisu nabitymi na patyczki do lodów. Kuleczki jemy po zanurzeniu w kremie.
Kuleczki tiramisu z kremem kawowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KULECZKI TIRAMISU

Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki i zalewamy espresso i amaretto. Następnie do składników dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość ugniatamy, aż powstanie dość gładka masa, i odstawiamy na kilka minut.

2

FORMUJEMY KULECZKI TIRAMISU

Kakao przesiewamy przez sitko. Masę biszkoptową dzielimy na 9 równych części i formujemy z nich kuleczki. Następnie obtaczamy je w kakao i odkładamy na chwilę do zamrażarki.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM KAWOWY

Mascarpone i śmietankę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy espresso i mieszamy do połączenia składników.

4

PODAJEMY DESER

Krem przekładamy do miseczki i podajemy z kuleczkami tiramisu nabitymi na patyczki do lodów. Kuleczki jemy po zanurzeniu w kremie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1199,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,8 kcal

🥑

Tłuszcz

25,6 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy