tom-car24.com.pl

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi! • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!

Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
czerwona pasta curry - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
kafir - 9 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
cynamon - 2 laski
limonka - 1 szt.
olej - 2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pomidor czerwony - 5 szt.
ryż jaśminowy - 200 g
sól - 0,5 łyżeczki
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 1 pęczek
owoce liczi - 200 g
kurczak udko - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.
2.OBIERAMY POMIDORY PELATI:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w drobne plasterki.
3.DODAJEMY LIŚCIE KAFIRU:
Do kurczaka dodajemy cebulę i mieszamy całość. Dodajemy pastę curry, pomidory, liście kafiru. Zmniejszamy ogień, dolewamy 100 ml wody i olej sezamowy.
4.PRAŻYMY KOLENDRĘ:
Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i wysypujemy na suchą patelnię. Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół. Prażymy na małym ogniu około minuty. Dodajemy łyżeczkę oleju i ugotowany ryż. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.
5.PODAJEMY KURCZAKA Z LICZI:
Ryż przekładamy na środek talerza i robimy miejsce w środku. W tym miejscu układamy kurczaka z curry i liczi. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą. Całość skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.

2

OBIERAMY POMIDORY PELATI

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w drobne plasterki.

3

DODAJEMY LIŚCIE KAFIRU

Do kurczaka dodajemy cebulę i mieszamy całość. Dodajemy pastę curry, pomidory, liście kafiru. Zmniejszamy ogień, dolewamy 100 ml wody i olej sezamowy.

4

PRAŻYMY KOLENDRĘ

Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i wysypujemy na suchą patelnię. Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół. Prażymy na małym ogniu około minuty. Dodajemy łyżeczkę oleju i ugotowany ryż. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.

5

PODAJEMY KURCZAKA Z LICZI

Ryż przekładamy na środek talerza i robimy miejsce w środku. W tym miejscu układamy kurczaka z curry i liczi. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą. Całość skrapiamy sokiem z połowy limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1269,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,4 kcal

🥑

Tłuszcz

6,7 g

🌾

Węglowodany

60,5 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi! - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl