tom-car24.com.pl

Kurczak z sosem paprykowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Kurczak z sosem paprykowym

Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 125 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 250 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka żółta - 1 szt.
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,25 łyżeczki
śmietana 30% - 125 ml
kurczak polędwiczki - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY WARZYWA:
Cebule, papryki i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na połowie oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy paprykę i pomidory i dusimy przez 3 minuty. Igły rozmarynu obrywamy i siekamy. Dodajemy wraz z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy bulionem. Dusimy przez 10–12 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
2.PODSMAŻAMY KURCZAKA:
Kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i połową słodkiej papryki. Mocno podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony.
3.MIKSUJEMY WARZYWA:
Warzywa miksujemy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą papryką. Podajemy z polędwiczkami kurczaka. Do dania pasuje duszona cukinia i bagietka.
Kurczak z sosem paprykowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY WARZYWA

Cebule, papryki i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na połowie oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy paprykę i pomidory i dusimy przez 3 minuty. Igły rozmarynu obrywamy i siekamy. Dodajemy wraz z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy bulionem. Dusimy przez 10–12 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

2

PODSMAŻAMY KURCZAKA

Kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i połową słodkiej papryki. Mocno podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony.

3

MIKSUJEMY WARZYWA

Warzywa miksujemy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą papryką. Podajemy z polędwiczkami kurczaka. Do dania pasuje duszona cukinia i bagietka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1045,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

261,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

18,9 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Kurczak z sosem paprykowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl