tom-car24.com.pl

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie

Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem

Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion wołowy - 400 ml
wino czerwone - 400 ml
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
polędwica wołowa - 1 kg
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 20 g
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 150 g
oregano suszone - 3 łyżeczki
bazylia świeża - 12 g
natka pietruszki - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA:
i ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z miękkim masłem.
2.PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ:
soli.
3.GOTOWE MASŁO PRZEKŁADAMY:
na folię spożywczą, zawijamy i formujemy równy wałeczek.
4.WKŁADAMY DO LODÓWKI:
do schłodzenia.
5.POLĘDWICĘ DZIELIMY NA:
6 steków.
6.ODKŁADAMY NA PÓŁ:
godziny w temperaturze pokojowej.
7.MIĘSO NACIERAMY OLEJEM:
i przyprawiamy solą i pieprzem.
8.RESZTĘ OLEJU ROZGRZEWAMY:
na patelni i smażymy steki po około 3 minuty z każdej strony.
9.STEKI ZDEJMUJEMY Z:
patelni i pozwalamy mięsu odpocząć.
10.W TYM CZASIE:
na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino i zeskrobując dno patelni podgrzewamy na dużym ogniu.
11.DODAJEMY BULION ORAZ:
sos sojowy i czekamy, aż sos zgęstnieje.
12.JAK PODAWAĆ PORCJĘ:
sosu nakładamy na talerz.
13.NA SOSIE UKŁADAMY:
mięso.
14.NA KAŻDY KAWAŁEK:
mięsa nakładamy porcję masła ziołowego.
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA

i ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z miękkim masłem.

2

PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ

soli.

3

GOTOWE MASŁO PRZEKŁADAMY

na folię spożywczą, zawijamy i formujemy równy wałeczek.

4

WKŁADAMY DO LODÓWKI

do schłodzenia.

5

POLĘDWICĘ DZIELIMY NA

6 steków.

6

ODKŁADAMY NA PÓŁ

godziny w temperaturze pokojowej.

7

MIĘSO NACIERAMY OLEJEM

i przyprawiamy solą i pieprzem.

8

RESZTĘ OLEJU ROZGRZEWAMY

na patelni i smażymy steki po około 3 minuty z każdej strony.

9

STEKI ZDEJMUJEMY Z

patelni i pozwalamy mięsu odpocząć.

10

W TYM CZASIE

na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino i zeskrobując dno patelni podgrzewamy na dużym ogniu.

11

DODAJEMY BULION ORAZ

sos sojowy i czekamy, aż sos zgęstnieje.

12

JAK PODAWAĆ PORCJĘ

sosu nakładamy na talerz.

13

NA SOSIE UKŁADAMY

mięso.

14

NA KAŻDY KAWAŁEK

mięsa nakładamy porcję masła ziołowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1680,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

3,7 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

1,6 g

Podobne przepisy