tom-car24.com.pl

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami

Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
kumin - 2 łyżeczki
masło - 150 g
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
oliwki zielone - 150 g
pieczarka - 250 g
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
kurczak udko - 1 kg
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cynamon, laska - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY UDKA I WARZYWA:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy udka od strony skóry na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry z kminem. Na oleju po smażeniu udek podsmażamy cebulę, czosnek, utartą kolendrę z kminem, dodajemy laski cynamonu. Zawartość patelni przekładamy do udek. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy oleju na patelnię. Smażymy pieczarki doprawione solą. Przesmażone dodajemy do udek.
2.GOTUJEMY SOS POMIDOROWY:
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dolewamy taką samą ilość wody i wrzucamy masło pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotujemy kilka minut, kiedy masło się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodajemy go również do udek. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
3.DODAJEMY DO POTRAWKI OLIWKI I CYTRYNĘ:
Do sosu dodajemy oliwki. Cytrynę kroimy w cząstki. 3 cząstki dodajemy do potrawki i dusimy kolejne 10 minut. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na duży półmisek wykładamy kurczaka, polewamy sosem. Dodajemy świeże cząstki cytryny i posypujemy pietruszką.
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY UDKA I WARZYWA

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy udka od strony skóry na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry z kminem. Na oleju po smażeniu udek podsmażamy cebulę, czosnek, utartą kolendrę z kminem, dodajemy laski cynamonu. Zawartość patelni przekładamy do udek. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy oleju na patelnię. Smażymy pieczarki doprawione solą. Przesmażone dodajemy do udek.

2

GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dolewamy taką samą ilość wody i wrzucamy masło pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotujemy kilka minut, kiedy masło się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodajemy go również do udek. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

3

DODAJEMY DO POTRAWKI OLIWKI I CYTRYNĘ

Do sosu dodajemy oliwki. Cytrynę kroimy w cząstki. 3 cząstki dodajemy do potrawki i dusimy kolejne 10 minut. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na duży półmisek wykładamy kurczaka, polewamy sosem. Dodajemy świeże cząstki cytryny i posypujemy pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1868,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

311,4 kcal

🥑

Tłuszcz

28 g

🌾

Węglowodany

15 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl