tom-car24.com.pl

Łazanki • przepis • składniki • przygotowanie

Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.

Łazanki

Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta kiszona - 1 kg
makaron łazanki - 500 g
kiełbasa zwyczajna - 500 g
wrzątek - 200 ml
grzyby suszone - 6 szt.
cebula - 5 szt.
boczek wędzony - 100 g
sól - 3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
liść laurowy - 5 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
majeranek - 0,25 łyżeczki
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY GRZYBY:
Wkładamy grzyby do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły i przechodzimy do przygotowywania kapusty.
2.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę wkładamy do sita, a następnie dokładnie ją opłukujemy. Pozwalamy jej chwilę przeschnąć, a potem odciskamy nadmiar wody. Wkładamy ją do garnka. Sitko myjemy.
3.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Zalewamy kapustę 1 l wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Koniecznie robimy to pod przykryciem.
4.GOTUJEMY MAKARON:
W drugim garnku zagotowujemy wodę i solimy ją (2 łyżeczki wystarczą). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej makaron i gotujemy 2 minuty krócej niż wynosi czas podany na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy  i odstawiamy na bok.
5.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno kroimy. Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę.
6.SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy na nią cebulę, a po chwili także boczek i kiełbasę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 4 minuty. Odstawiamy na bok.
7.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Odcedzoną, lekko ostudzoną kapustę szatkujemy, a potem wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej składniki z patelni oraz makaron oraz grzyby (odcedzone). Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem i majerankiem. Dusimy całość przez kilkanaście minut na małym ogniu, a potem podajemy domownikom. Smacznego!
Łazanki

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY GRZYBY

Wkładamy grzyby do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły i przechodzimy do przygotowywania kapusty.

2

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę wkładamy do sita, a następnie dokładnie ją opłukujemy. Pozwalamy jej chwilę przeschnąć, a potem odciskamy nadmiar wody. Wkładamy ją do garnka. Sitko myjemy.

3

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Zalewamy kapustę 1 l wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Koniecznie robimy to pod przykryciem.

4

GOTUJEMY MAKARON

W drugim garnku zagotowujemy wodę i solimy ją (2 łyżeczki wystarczą). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej makaron i gotujemy 2 minuty krócej niż wynosi czas podany na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy  i odstawiamy na bok.

5

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę obieramy z łupiny i drobno kroimy. Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę.

6

SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy na nią cebulę, a po chwili także boczek i kiełbasę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 4 minuty. Odstawiamy na bok.

7

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Odcedzoną, lekko ostudzoną kapustę szatkujemy, a potem wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej składniki z patelni oraz makaron oraz grzyby (odcedzone). Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem i majerankiem. Dusimy całość przez kilkanaście minut na małym ogniu, a potem podajemy domownikom. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3630,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

907,5 kcal

🥑

Tłuszcz

48,7 g

🌾

Węglowodany

85,4 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy

Łazanki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl