tom-car24.com.pl

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów

Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

lody orzech włoski - 800 ml
wafle suche tortowe - 50 g
cukierki - 80 g
czekolada mleczna - 200 g
migdały, słupki - 50 g
pistacje - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.WYKRAWAMY WAFLE:
Używając foremek, wykrawamy 8 kwadratów z wafli tortowych. Foremki układamy na desce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy na dno każdej z nich jeden kwadrat wykrojony z wafla.
2.SKŁADAMY KANAPKI LODOWE:
Na każdy kawałek wafla nakładamy taką samą ilość lodów, dodajemy kilka draży owocowych i przykrywamy lody kolejnym waflem. Tak przygotowane kanapki odkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny, aż masa lodowa się zestali.
3.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE:
Prażone pistacje drobno siekamy i mieszamy z migdałami na talerzyku lub w szerokiej miseczce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na moment, aby przestygła.
4.WYJMUJEMY KANAPKI LODOWE Z FOREMEK:
Wyciągamy kanapki z zamrażalnika i delikatnie przejeżdżamy nożem wzdłuż boków foremek, aby łatwiej było je wyjąć. Delikatnie wyjmujemy kanapki z foremek.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY LODOWE KANAPKI:
Kanapki smarujemy rozpuszczoną czekoladą na każdym boku, a następnie obtaczamy w mieszance pistacji i migdałów. Pozostałą czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ją od góry na kanapki lodowe, rysując nieregularne wzory. Na tak przygotowane kanapki nakładamy owocowe draże.
Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKRAWAMY WAFLE

Używając foremek, wykrawamy 8 kwadratów z wafli tortowych. Foremki układamy na desce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy na dno każdej z nich jeden kwadrat wykrojony z wafla.

2

SKŁADAMY KANAPKI LODOWE

Na każdy kawałek wafla nakładamy taką samą ilość lodów, dodajemy kilka draży owocowych i przykrywamy lody kolejnym waflem. Tak przygotowane kanapki odkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny, aż masa lodowa się zestali.

3

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE

Prażone pistacje drobno siekamy i mieszamy z migdałami na talerzyku lub w szerokiej miseczce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na moment, aby przestygła.

4

WYJMUJEMY KANAPKI LODOWE Z FOREMEK

Wyciągamy kanapki z zamrażalnika i delikatnie przejeżdżamy nożem wzdłuż boków foremek, aby łatwiej było je wyjąć. Delikatnie wyjmujemy kanapki z foremek.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY LODOWE KANAPKI

Kanapki smarujemy rozpuszczoną czekoladą na każdym boku, a następnie obtaczamy w mieszance pistacji i migdałów. Pozostałą czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ją od góry na kanapki lodowe, rysując nieregularne wzory. Na tak przygotowane kanapki nakładamy owocowe draże.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4496,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1124,1 kcal

🥑

Tłuszcz

62,2 g

🌾

Węglowodany

124,3 g

🥬

Błonnik

18,5 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy