Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWY CHRUST
Chleb pokrojony w drobną kostkę (bez skórek) smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się przypiecze. Doprawiamy solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, by chleb zarumienił się z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowany bób (ze skórką, bez lub mieszany) przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, drobno posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy tofu pokrojone w dużą kostkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2810,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
702,7 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
94,5 g
Błonnik
45,8 g
Białko
45,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto jogurtowe – przepis
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marynata do mięs na grilla
Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!