Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy do niej miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Filety z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z obu stron glazurą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na ok. 10 minut.
PIECZEMY SZPARAGI
Zdrewniałe końce szparagów odcinamy lub odrywamy. Tak przygotowane skrapiamy oliwą, oprószamy solą i przekładamy do kosza airfryera. Szparagi pieczemy przez ok. 8 minut w temperaturze 200°C, aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Do kosza airfryera przekładamy łososia (skórą do dołu) i pieczemy go przez ok. 10 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje, a łosoś będzie miękki i soczysty.
PODAJEMY DANIE
Na talerz ze szparagami wykładamy gotowego łososia i oprószamy go odrobiną tartej skórki z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
619 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
309,5 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
14,6 g
Błonnik
2,7 g
Białko
24,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pad thai z makaronem konjac
Pad thai z mniejszą zawartością węglowodanów? Bardzo proszę! Skuś się na przygotowanie tego pysznego dania z makaronem konjac, które jest świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla osób na diecie keto.

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem
Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.

Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Podejdź do kotletów w nowy sposób i wykorzystaj w nich kaszę bulgur oraz cytrynę, które nadadzą im wyjątkowy smak!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!