tom-car24.com.pl

Chilli sin carne • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!

Chilli sin carne

Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 24 g
cebula czerwona - 2 szt.
fasola czerwona - 300 g
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
kapar - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 400 g
kukurydza konserwowa - 300 g
papryka mielona słodka - 1 szczypta
kminek mielony - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 5 g
olej - 2 łyżki
pomidor czerwony - 5 szt.
sos sojowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY CZERWONĄ FASOLĘ:
Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
3.DOPRAWIAMY DANIE:
Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Chilli sin carne

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY CZERWONĄ FASOLĘ

Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

3

DOPRAWIAMY DANIE

Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1393,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

348,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

57,6 g

🥬

Błonnik

12,6 g

💪

Białko

12,6 g

Podobne przepisy