tom-car24.com.pl

Łosoś z salsą z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.

Łosoś z salsą z truskawek

Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ogórek - 0,5 szt.
kiwi - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 6 szt.
miód - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 100 g
sok z cytryny - 2 łyżki
sok z limonki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 łyżeczki
truskawka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I:
osuszoną rybę oprószamy solą i pieprzem.
2.TRUSKAWKI, KIWI I:
obranego ogórka kroimy w kostkę.
3.DODAJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĘ:
chilli oraz kolendrę.
4.SKRAPIAMY SOKIEM Z:
limonki i przyprawiamy pieprzem i solą.
5.CEBULĘ KROIMY W:
piórka, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię grillową i smażymy kilka minut.
6.PORCJE CEBULI UKŁADAMY:
na talerzach.
7.SOK Z CYTRYNY:
łączymy z miodem.
8.NA TEJ SAMEJ:
patelni smażymy z dwóch stron łososia, smarując przypieczoną stronę odrobiną glazury.
9.RYBĘ UKŁADAMY NA:
porcjach cebuli, na wierzchu układamy odrobinę salsy truskawkowej i posypujemy serem sałatkowym.
10.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś z salsą z truskawek

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I

osuszoną rybę oprószamy solą i pieprzem.

2

TRUSKAWKI, KIWI I

obranego ogórka kroimy w kostkę.

3

DODAJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĘ

chilli oraz kolendrę.

4

SKRAPIAMY SOKIEM Z

limonki i przyprawiamy pieprzem i solą.

5

CEBULĘ KROIMY W

piórka, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię grillową i smażymy kilka minut.

6

PORCJE CEBULI UKŁADAMY

na talerzach.

7

SOK Z CYTRYNY

łączymy z miodem.

8

NA TEJ SAMEJ

patelni smażymy z dwóch stron łososia, smarując przypieczoną stronę odrobiną glazury.

9

RYBĘ UKŁADAMY NA

porcjach cebuli, na wierzchu układamy odrobinę salsy truskawkowej i posypujemy serem sałatkowym.

10

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3159 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

526,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,6 g

🌾

Węglowodany

17,5 g

🥬

Błonnik

44,2 g

💪

Białko

44,2 g

Podobne przepisy