Łosoś z salsą z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I
osuszoną rybę oprószamy solą i pieprzem.
TRUSKAWKI, KIWI I
obranego ogórka kroimy w kostkę.
DODAJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĘ
chilli oraz kolendrę.
SKRAPIAMY SOKIEM Z
limonki i przyprawiamy pieprzem i solą.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię grillową i smażymy kilka minut.
PORCJE CEBULI UKŁADAMY
na talerzach.
SOK Z CYTRYNY
łączymy z miodem.
NA TEJ SAMEJ
patelni smażymy z dwóch stron łososia, smarując przypieczoną stronę odrobiną glazury.
RYBĘ UKŁADAMY NA
porcjach cebuli, na wierzchu układamy odrobinę salsy truskawkowej i posypujemy serem sałatkowym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3159 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
526,5 kcal
Tłuszcz
30,6 g
Węglowodany
17,5 g
Błonnik
44,2 g
Białko
44,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!