tom-car24.com.pl

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami

Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka razowa - 250 g
grana padano, tarty - 50 g
cebula - 1 szt.
jajko - 3 szt.
kurki - 250 g
fenkuł - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
ser feta - 80 g
sól - 1 szczypta
śmietana 12% - 300 ml
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
tymianek świeży - 20 g
bułka tarta - 20 g
masło - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ:
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.
3.PODAJEMY TARTĘ:
Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.
Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ

Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.

3

PODAJEMY TARTĘ

Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3522,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

880,7 kcal

🥑

Tłuszcz

54,7 g

🌾

Węglowodany

74,0 g

🥬

Błonnik

26,2 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl