tom-car24.com.pl

Makaron z krewetkami i sosem tapenade • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Makaron z krewetkami i sosem tapenade

Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 4 łyżki
oliwki zielone - 170 g
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 100 ml
krewetki - 500 g
makaron tagliatelle - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KREWETKI ROZMRAŻAMY, PŁUCZEMY:
i osuszamy.
2.DYMKI CZYŚCIMY I:
kroimy w krążki.
3.OLIWKI OSĄCZAMY I:
siekamy niezbyt drobno.
4.CZOSNEK OBIERAMY I:
kroimy w małe plasterki. LIŚCIE TYMIANKU OBRYWAMY: i siekamy.
5.MAKARON GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
6.WODĘ PO MAKARONIE:
zostawiamy.
7.PODSMAŻAMY DYMKĘ NA:
2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia.
8.DODAJEMY OLIWKI, DOPRAWIAMY:
tymiankiem, solą i pieprzem. PODLEWAMY WINEM I: dusimy.
9.DODAJEMY 1-2 ŁYŻKI:
wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.
10.POZOSTAŁĄ OLIWĘ ROZGRZEWAMY:
na patelni.
11.SMAŻYMY NA NIEJ:
krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając.
12.ODCEDZONY WCZEŚNIEJ MAKARON:
dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku.
13.
PODAJEMY NATYCHMIAST.
14.WSKAZÓWKA:
ZIELONE OLIWKI: można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.
Makaron z krewetkami i sosem tapenade

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KREWETKI ROZMRAŻAMY, PŁUCZEMY

i osuszamy.

2

DYMKI CZYŚCIMY I

kroimy w krążki.

3

OLIWKI OSĄCZAMY I

siekamy niezbyt drobno.

4

CZOSNEK OBIERAMY I

kroimy w małe plasterki. LIŚCIE TYMIANKU OBRYWAMY: i siekamy.

5

MAKARON GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

6

WODĘ PO MAKARONIE

zostawiamy.

7

PODSMAŻAMY DYMKĘ NA

2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia.

8

DODAJEMY OLIWKI, DOPRAWIAMY

tymiankiem, solą i pieprzem. PODLEWAMY WINEM I: dusimy.

9

DODAJEMY 1-2 ŁYŻKI

wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.

10

POZOSTAŁĄ OLIWĘ ROZGRZEWAMY

na patelni.

11

SMAŻYMY NA NIEJ

krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając.

12

ODCEDZONY WCZEŚNIEJ MAKARON

dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku.

13

PODAJEMY NATYCHMIAST.

14

WSKAZÓWKA

ZIELONE OLIWKI: można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2390 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

597,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

78,3 g

🥬

Błonnik

29,8 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy

Makaron z krewetkami i sosem tapenade - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl