tom-car24.com.pl

Soba stir fry z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!

Soba stir fry z wołowiną

Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
cebula czerwona - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
imbir świeży - 10 g
miód - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
olej sezamowy - 2 łyżeczki
polędwica wołowa - 500 g
makaron soba - 300 g
kiełki fasoli mung - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 2 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON SOBA:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.
2.SMAŻYMY WOŁOWINĘ:
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.
5.DUSIMY MIĘSO I WARZYWA:
Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
6.PODAJEMY DANIE:
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.
Soba stir fry z wołowiną

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON SOBA

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.

2

SMAŻYMY WOŁOWINĘ

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.

5

DUSIMY MIĘSO I WARZYWA

Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.

6

PODAJEMY DANIE

Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1836,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

459 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

64,5 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy