Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, a potem kroimy na grube plastry i wrzucamy do miseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i usuwamy z niego błonki, a następnie kroimy w grubsze paski. Doprawiamy go solą oraz pieprzem (1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu). Na małej patelni podsmażamy kurczaka na 20 ml oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masło. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy czosnek i smażymy przez 1-2 minuty, a następnie dodajemy pieczarki.
DODAJEMY KURCZAKA
Gdy pieczarki zmiękną i puszczą wodę, dodajemy usmażonego kurczaka. Całość podlewamy winem i dusimy przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlewamy śmietanę, a potem dodajemy powoli sos, który utworzył się na patelni i mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu, w którym kubek się zapełni.
DODAJEMY ŚMIETANĘ DO RESZTY SKŁADNIKÓW
Wlewamy zawartość kubka na patelnię - powoli, bez pośpiechu, cały czas mieszając. Doprawiamy pozostałymi przyprawami i ponownie mieszamy.
DODAJEMY SER
Ścieramy parmezan na tarce wprost do sosu i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY PIETRUSZKĘ
Kroimy pietruszkę i dodajemy do sosu. Mieszamy i pozwalamy mu się gotować przez 3-4 minuty, aby natka uwolniła swój aromat.
GOTUJEMY MAKARON
W garnku zagotowujemy wodę, a potem solimy ją 2 płaskimi łyżeczkami soli. Wrzucamy makaron do wody i gotujemy zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy trochę wody (ok. 60 ml) do kubka i dodajemy ją do sosu pieczarkowego, by delikatnie go zagęścić. Makaron odcedzamy.
WYKAŃCZAMY SOS
Zagęszczony wodą z gotowania makaronu sos mieszamy, a następnie dodajemy do niego odcedzony makaron. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
PODAJEMY MAKARON
Gdy makaron nabierze aromatu sosu, możemy przełożyć go do głębokich talerzy. Danie można posypać dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2751,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
688 kcal
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
46,5 g
Błonnik
1,4 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!