tom-car24.com.pl

Herbaciana rolada z mlecznym kremem • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Herbaciana rolada z mlecznym kremem

Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 65 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
mleko - 2 łyżki
mleko skondensowane - 50 ml
mąka pszenna - 45 g
śmietana 30% - 120 ml
herbata earl grey - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do temperatury 180 stopni.
2.NA GARNKU Z:
gotującą się wodą ustawiamy miskę.
3.DO MISKI WBIJAMY:
jajka, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż mikstura osiągnie temperaturę około 37 stopni.
4.ZDEJMUJEMY MISKĘ Z:
garnka z wodą i wciąż ubijamy, aż mikstura osiągnie konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
5.LIŚCIE HERBATY ROZGNIATAMY:
w moździerzu.
6.DODAJEMY JE DO:
ubitych jajek, wraz z 2 łyżkami mleka oraz mąką.
7.CAŁOŚĆ MIESZAMY AŻ:
do połączenia się składników.
8.BLACHĘ PIEKARNIKOWĄ WYKŁADAMY:
papierem do pieczenia.
9.WYLEWAMY NA NIĄ:
ciasto, wygładzamy szpatułką.
10.PIECZEMY CIASTO 12-25:
minut, aż ciasto się zarumieni.
11.WYCIĄGAMY BLACHĘ Z:
piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, przekładamy je na czystą, bawełnianą ściereczkę i razem ze ściereczką rolujemy ciasto wzdłuż dłuższego boku.
12.ODSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO:
ostygnięcia.
13.W TYM CZASIE:
ubijamy śmietankę.
14.GDY ŚMIETANKA BĘDZIE:
sztywna, dodajemy mleko skondensowane oraz cukier wanilinowy i ubijamy razem jeszcze przez chwilę.
15.OSTUDZONE CIASTO DELIKATNIE:
rozwijamy.
16.NAKŁADAMY GOTOWY KREM:
i rolujemy ponownie.
17.CIASTO WKŁADAMY DO:
lodówki na co najmniej 2 godziny.
Herbaciana rolada z mlecznym kremem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do temperatury 180 stopni.

2

NA GARNKU Z

gotującą się wodą ustawiamy miskę.

3

DO MISKI WBIJAMY

jajka, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż mikstura osiągnie temperaturę około 37 stopni.

4

ZDEJMUJEMY MISKĘ Z

garnka z wodą i wciąż ubijamy, aż mikstura osiągnie konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.

5

LIŚCIE HERBATY ROZGNIATAMY

w moździerzu.

6

DODAJEMY JE DO

ubitych jajek, wraz z 2 łyżkami mleka oraz mąką.

7

CAŁOŚĆ MIESZAMY AŻ

do połączenia się składników.

8

BLACHĘ PIEKARNIKOWĄ WYKŁADAMY

papierem do pieczenia.

9

WYLEWAMY NA NIĄ

ciasto, wygładzamy szpatułką.

10

PIECZEMY CIASTO 12-25

minut, aż ciasto się zarumieni.

11

WYCIĄGAMY BLACHĘ Z

piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, przekładamy je na czystą, bawełnianą ściereczkę i razem ze ściereczką rolujemy ciasto wzdłuż dłuższego boku.

12

ODSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO

ostygnięcia.

13

W TYM CZASIE

ubijamy śmietankę.

14

GDY ŚMIETANKA BĘDZIE

sztywna, dodajemy mleko skondensowane oraz cukier wanilinowy i ubijamy razem jeszcze przez chwilę.

15

OSTUDZONE CIASTO DELIKATNIE

rozwijamy.

16

NAKŁADAMY GOTOWY KREM

i rolujemy ponownie.

17

CIASTO WKŁADAMY DO

lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1034 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

206,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

26,2 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy

Herbaciana rolada z mlecznym kremem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl