tom-car24.com.pl

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym

Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron rigatoni - 400 g
oliwa z oliwek - 80 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidor czerwony - 450 g
sól - 1 szczypta
chili płatki - 1,5 łyżeczki
masło - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
bazylia świeża - 2 gałązki
parmezan - 20 g
przecier brzoskwiniowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, czosnek i bazylię siekamy, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.PODSMAŻAMY POMIDORY:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory, solimy je i smażymy przez ok. 3 minuty, rozgniatając drewnianą łyżką.
3.GOTUJEMY SOS:
Do podsmażonych pomidorów dodajemy przecier brzoskwiniowy i płatki chili. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż delikatnie zmniejszy swoją objętość.
4.BLENDUJEMY SOS:
Do gotowego sosu dodajemy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu i dokładnie blendujemy, aż będzie gładki. W razie potrzeby sos jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniał.
5.PODAJEMY MAKARON:
Do zblendowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, masło i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Makaron podajemy oprószony tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, czosnek i bazylię siekamy, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2

PODSMAŻAMY POMIDORY

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory, solimy je i smażymy przez ok. 3 minuty, rozgniatając drewnianą łyżką.

3

GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych pomidorów dodajemy przecier brzoskwiniowy i płatki chili. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż delikatnie zmniejszy swoją objętość.

4

BLENDUJEMY SOS

Do gotowego sosu dodajemy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu i dokładnie blendujemy, aż będzie gładki. W razie potrzeby sos jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniał.

5

PODAJEMY MAKARON

Do zblendowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, masło i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Makaron podajemy oprószony tartym parmezanem i posiekaną bazylią.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl