Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie gniazda nasienne przekładamy do rozdrabniacza i dodajemy do nich 2 łyżki oliwy, szczyptę soli, ½ łyżki miodu i sok z połowy limonki. Całość blendujemy, aż powstanie gładki płyn.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWĄ
Pozostałe części pomidorów i brzoskwinie kroimy w drobną, dość równą kostkę. Cebulę także siekamy w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, przelewamy do nich sos pomidorowy i dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
SMAŻYMY HALLOUMI
Halloumi kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy plaster dokładnie smarujemy olejem. Ser smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Każdy z plastrów obracamy dopiero, gdy serwatka wyparuje.
PODAJEMY DANIE
Gotową salsę doprawiamy 0,5 łyżki miodu, solą, a także sokiem i skórką z pozostałej limonki. Następnie przekładamy ją na talerze i układamy na niej plastry sera halloumi. Gotowe danie ozdabiamy kilkoma listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3083,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,9 kcal
Tłuszcz
39,3 g
Węglowodany
18,4 g
Błonnik
2,7 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!