tom-car24.com.pl

Marcepanowe kartofelki • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.

Marcepanowe kartofelki

Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały blanszowane - 200 g
cukier - 150 g
kakao - 40 g
likier pomarańczowy - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CUKRU PUDRU:
Cukier wsypać do pojemnika miksującego i (z zatkniętą miarką)ucierać na puder 20 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia.
2.PRZYGOTOWANIE MARCEPANU:
Do pojemnika miksującego wrzucić migdały irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10.Dodać cukier puder i likier pomarańczowy,miksowaćwszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 9. Jeśli marcepan jest wciąż zbyt gruboziarnisty, ewentualnie powtórzyć czynność.
3.FORMOWANIE MARCEPANOWYCH KARTOFELKÓW:
Następnego dnia podzielić marcepan na kawałki i ponownie włożyć do pojemnika miksującego.Miksować(z zatkniętą miarką)15 sekund /prędkość 7. Wyjąć miękką masę marcepanową z pojemnika, uformować z niej 40 kuleczek i każdą obtoczyć w kakao.
Marcepanowe kartofelki

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CUKRU PUDRU

Cukier wsypać do pojemnika miksującego i (z zatkniętą miarką)ucierać na puder 20 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia.

2

PRZYGOTOWANIE MARCEPANU

Do pojemnika miksującego wrzucić migdały irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10.Dodać cukier puder i likier pomarańczowy,miksowaćwszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 9. Jeśli marcepan jest wciąż zbyt gruboziarnisty, ewentualnie powtórzyć czynność.

3

FORMOWANIE MARCEPANOWYCH KARTOFELKÓW

Następnego dnia podzielić marcepan na kawałki i ponownie włożyć do pojemnika miksującego.Miksować(z zatkniętą miarką)15 sekund /prędkość 7. Wyjąć miękką masę marcepanową z pojemnika, uformować z niej 40 kuleczek i każdą obtoczyć w kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2023,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

202,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

20,7 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Marcepanowe kartofelki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl