Marmolada z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE 5 POMARAŃCZY
sparzamy i wycieramy do sucha.
SKÓRKĘ CIENKO OBIERAMY
obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski).
2 POMARAŃCZE OBIERAMY
tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy.
Z BŁONEK WYKRAWAMY
miąższ i przekrawamy na pół.
POZOSTAŁE OWOCE WYCISKAMY
i odmierzamy 700 ml zebranego soku.
SOK, SKÓRKĘ I
filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku.
CAŁOŚĆ DOPROWADZAMY DO
wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając.
MARMOLADĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy.
SŁOIKI SZCZELNIE ZAMYKAMY
i odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2563,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
160,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
1,7 g
Białko
1,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Ciasto cytrynowe
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Tort Bellini
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!