tom-car24.com.pl

Masło kasztanowe • przepis • składniki • przygotowanie

Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Masło kasztanowe

Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

daktyle suszone - 5 szt.
kasztany, obrane - 50 g
olej kokosowy - 2 łyżki
orzech włoski - 120 g
sól - 1 szczypta
woda - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZECHY:
Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA:
Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.
3.PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW:
Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Masło kasztanowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA

Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.

3

PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW

Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1105,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

12,2 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Masło kasztanowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl