Klasyczne croquetas z szynką serrano • przepis • składniki • przygotowanie
Croquetas, czyli krokiety z niezwykle aksamitnym wnętrzem, z dodatkiem aromatycznej szynki serrano to idealna przekąska na niejedną imprezę. Koniecznie sprawdź, jak proste jest ich przygotowanie w domu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZYNKĘ Z PRZYPRAWAMI
Plastry szynki serrano kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Następnie na patelnię przekładamy szynkę, doprawiamy ją szczyptą gałki muszkatołowej i podsmażamy na małym ogniu przez chwilę, uważając, by nie stała się chrupiąca.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CROQUETAS
Do podsmażonej szynki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mąka się delikatnie podsmaży dolewamy mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania bardzo gęstego beszamelu, prawie pasty.
STUDZIMY MASĘ NA CROQUETAS
Gotowa masę przekładamy na talerz i rozprowadzamy ją po nim, aby wystygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Przygrywamy ją folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut.
FORMUJEMY I PANIERUJEMY CROQUETAS
Masę na croquetas kroimy na 8 równych kawałków i w dłoniach nasmarowanych oliwą formujemy z nich kształt przypominający walec. Każdą sztukę obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
SMAŻYMY CROQUETAS
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy croquetas na złoty kolor z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4730,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2365,2 kcal
Tłuszcz
235,8 g
Węglowodany
50,8 g
Błonnik
18,2 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!