tom-car24.com.pl

Mazurek orzech laskowy (Gianduia) • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)

Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 80 g
jajko - 3 szt.
żółtko jaja kurzego - 3 szt.
proszek do pieczenia - 6 g
sól - 2,5 g
orzech laskowy - 250 duża łyżka
czekolada gorzka - 180 g
cukier puder - 50 g
olej - 30 ml
masło - 15 g
mąka pszenna - 15 g
migdały - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I SOLĄ:
W dużej misce połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
2.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI I DODAJEMY DO SUCHYCH:
W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i wymieszaj.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Zagniataj ciasto, aż stanie się jednolite. Owiń je folią.
4.SCHŁADZAMY CIASTO:
Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut, aby mogło się schłodzić.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z lodówki . Podziel ciasto na dwie części – spód i dekorację. Rozwałkuj większą część na grubość ok. 1,5 cm. Przenieś ciasto do formy i rozłóż je na niej, dociskając boki. Drugą część zroluj i rozłóż po bokach, aby utworzyć ramkę. Możesz delikatnie przycisnąć ją widelcem.
6.PIECZEMY CIASTO NA MAZURKA:
Wstaw formę z ciastem do piekarnika na ok. 30 minut.
7.WYCIĄGAMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
8.PRAŻYMY ORZECHY:
Na suchej patelni upraż orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Gdy nabiorą rumianego koloru, ściągnij patelnię z kuchenki i ostudź je.
9.MIELIMY ORZECHY:
Umieść orzechy laskowe w blenderze. Zmiel orzechy na gładką pastę.
10.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w mikrofalówce.
11.DODAJEMY SKŁADNIKI DO CZEKOLADY:
Do rozpuszczonej czekolady, dodaj cukier puder, olej oraz masę orzechową. Zblenduj, by uzyskać jednolitą masę.
12.SMARUJEMY CIASTO:
Gotowym, domowym kremem Gianduia wysmaruj środek mazurka.
13.OZDABIAMY MAZURKA:
Ozdób mazurka, układając na wierzchu drzewko z kandyzowanej skórki pomarańczowej i blanszowanych migdałów. Trawę pod drzewkiem ułóż z kandyzowanej skórki cytrynowej, wolne przestrzenie wokół dekoracji ozdób cukrową posypką. Opcjonalnie możesz wsadzić mazurka do lodówki na 30 minut, aby lekko utwardzić krem z wierzchu.
Mazurek orzech laskowy (Gianduia)

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I SOLĄ

W dużej misce połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

2

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI I DODAJEMY DO SUCHYCH

W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i wymieszaj.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Zagniataj ciasto, aż stanie się jednolite. Owiń je folią.

4

SCHŁADZAMY CIASTO

Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut, aby mogło się schłodzić.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z lodówki . Podziel ciasto na dwie części – spód i dekorację. Rozwałkuj większą część na grubość ok. 1,5 cm. Przenieś ciasto do formy i rozłóż je na niej, dociskając boki. Drugą część zroluj i rozłóż po bokach, aby utworzyć ramkę. Możesz delikatnie przycisnąć ją widelcem.

6

PIECZEMY CIASTO NA MAZURKA

Wstaw formę z ciastem do piekarnika na ok. 30 minut.

7

WYCIĄGAMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.

8

PRAŻYMY ORZECHY

Na suchej patelni upraż orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Gdy nabiorą rumianego koloru, ściągnij patelnię z kuchenki i ostudź je.

9

MIELIMY ORZECHY

Umieść orzechy laskowe w blenderze. Zmiel orzechy na gładką pastę.

10

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w mikrofalówce.

11

DODAJEMY SKŁADNIKI DO CZEKOLADY

Do rozpuszczonej czekolady, dodaj cukier puder, olej oraz masę orzechową. Zblenduj, by uzyskać jednolitą masę.

12

SMARUJEMY CIASTO

Gotowym, domowym kremem Gianduia wysmaruj środek mazurka.

13

OZDABIAMY MAZURKA

Ozdób mazurka, układając na wierzchu drzewko z kandyzowanej skórki pomarańczowej i blanszowanych migdałów. Trawę pod drzewkiem ułóż z kandyzowanej skórki cytrynowej, wolne przestrzenie wokół dekoracji ozdób cukrową posypką. Opcjonalnie możesz wsadzić mazurka do lodówki na 30 minut, aby lekko utwardzić krem z wierzchu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

34943,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3494,4 kcal

🥑

Tłuszcz

318,4 g

🌾

Węglowodany

128,7 g

🥬

Błonnik

48,7 g

💪

Białko

80,3 g

Podobne przepisy

Mazurek orzech laskowy (Gianduia) - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl