tom-car24.com.pl

Minitorciki czekoladowe z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Minitorciki czekoladowe z owocami

Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajko - 3 szt.
cukier - 250 g
czekolada deserowa - 100 g
kakao - 15 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 220 g
woda - 100 g
cukier puder - 50 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 200 g
mięta świeża - 2 g
malina - 120 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 12 SILIKONOWYCH:
foremek do muffinów sitko piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Ciasto czekoladowe Wodę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, kakao, pokruszoną czekoladę i cukier podgrzewamy w garnku.
2.DOPROWADZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając.
3.ODLEWAMY ¼ MASY:
do drugiego naczynia (na polewę). STUDZIMY.
4.MĄKĘ PRZESIEWAMY DO:
dużej miski przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. BIAŁKA JAJ ODDZIELAMY: od żółtek.
5.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę.
6.DODAJEMY STOPNIOWO ŻÓŁTKA:
i 3/4 masy czekoladowej.
7.PRZEKŁADAMY MASĘ JAJECZNĄ:
partiami do miski z mąką.
8.DELIKATNIE MIESZAMY DO:
całkowitego połączenia składników.
9.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
12 foremek silikonowych i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
10.STUDZIMY, PRZECINAMY TORCIKI:
na pół.
11.NADZIENIE MASCARPONE MIESZAMY:
z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym.
12.ŚMIETANKĘ UBIJAMY I:
łączymy z mascarpone.
13.GOTOWĄ MASĘ PRZEKŁADAMY:
do worka cukierniczego.
14.WYCISKAMY SZPRYCĄ NADZIENIE:
na upieczone spody czekoladowe, przykrywamy wierzchami torcików i polewamy wcześniej pozostawioną polewą czekoladową.
15.TORCIKI DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI:
owocami i miętą.
Minitorciki czekoladowe z owocami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 12 SILIKONOWYCH

foremek do muffinów sitko piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Ciasto czekoladowe Wodę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, kakao, pokruszoną czekoladę i cukier podgrzewamy w garnku.

2

DOPROWADZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając.

3

ODLEWAMY ¼ MASY

do drugiego naczynia (na polewę). STUDZIMY.

4

MĄKĘ PRZESIEWAMY DO

dużej miski przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. BIAŁKA JAJ ODDZIELAMY: od żółtek.

5

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę.

6

DODAJEMY STOPNIOWO ŻÓŁTKA

i 3/4 masy czekoladowej.

7

PRZEKŁADAMY MASĘ JAJECZNĄ

partiami do miski z mąką.

8

DELIKATNIE MIESZAMY DO

całkowitego połączenia składników.

9

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

12 foremek silikonowych i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

10

STUDZIMY, PRZECINAMY TORCIKI

na pół.

11

NADZIENIE MASCARPONE MIESZAMY

z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym.

12

ŚMIETANKĘ UBIJAMY I

łączymy z mascarpone.

13

GOTOWĄ MASĘ PRZEKŁADAMY

do worka cukierniczego.

14

WYCISKAMY SZPRYCĄ NADZIENIE

na upieczone spody czekoladowe, przykrywamy wierzchami torcików i polewamy wcześniej pozostawioną polewą czekoladową.

15

TORCIKI DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI

owocami i miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5862,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

488,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

49,4 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Minitorciki czekoladowe z owocami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl