Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO MUFFINÓW
Każde wgłębienie w formie do muffinów wykładamy plastrem prosciutto.
ROZDRABNIAMY SER
Do pojemnika miksującego dodajemy ser cheddar i rozdrabniamy go – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Do pojemnika miksującego przekładamy szpinak, szczypior z cebuli i suszone pomidory. Składniki rozdrabniamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6– i przekładamy do miski z serem.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI
Do pojemnika miksującego wbijamy jajka, wlewamy mleko i doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie do masy jajecznej dodajemy posiekane składniki i ponownie mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.
PIECZEMY MUFFINKI
Gotową masę przelewamy do wyłożonych szynką prosciutto wgłębień w formie do muffinek. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
937,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312,4 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
5,1 g
Błonnik
0,3 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Tiramisu brzoskwiniowe
Klasyczne tiramisu ukryte pod kołderką orzeźwiającego domowego dżemu brzoskwiniowego to idealny pomysł na deser. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się smakiem lata.

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.